Мапа порталу

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

РІШЕННЯ

 

від 24 квітня 2024                              Миколаїв                                           № 673

 

Про затвердження Висновку стосовно доцільності залучення
кредиту МКП «Миколаївводоканал» під місцеву гарантію
Миколаївської міської ради від Європейського банку
реконструкції та розвитку для реалізації Проєкту
«RLF - Проєкт екстреної підтримки водопостачання у м. Миколаїв»
(RLF - Mykolayiv Emergency Water Project)

 

 

Розглянувши Висновок стосовно доцільності залучення кредиту МКП «Миколаївводоканал» під місцеву гарантію Миколаївської міської ради від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) для реалізації Проєкту «RLF – Проєкт екстреної підтримки водопостачання у м. Миколаїв» (RLF -Mykolayiv Emergency Water Project), керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.2012 № 541 «Про затвердження Порядку надання місцевих гарантій», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Затвердити Висновок стосовно доцільності залучення кредиту МКП «Миколаївводоканал» під місцеву гарантію Миколаївської міської ради від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) для реалізації Проєкту «RLF – Проєкт екстреної підтримки водопостачання у м. Миколаїв» (RLF – Mykolayiv Emergency Water Project) (додається).

2. Департаменту фінансів Миколаївської міської ради підготувати та надіслати до Міністерства фінансів України письмове повідомлення та документи для погодження обсягу та умов надання місцевої гарантії Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо виконання зобов’язань МКП «Миколаївводоканал».

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Андрієнка Ю.Г.

 

Заступник міського голови                                                              Ю. АНДРІЄНКО

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконкому міської ради

від 24 квітня 2024

№  673

 

ВИСНОВОК

стосовно доцільності залучення кредиту МКП «Миколаївводоканал»

під місцеву гарантію Миколаївської міської ради від Європейського банку реконструкції та розвитку для реалізації Проєкту

«RLF - Проєкт екстреної підтримки водопостачання у м. Миколаїв»

(RLF - Mykolayiv Emergency Water Project)

 

Зміст Проєкту

 

1. Європейський банк реконструкції та розвитку (далі - ЄБРР) в рамках Проєкту «RLF – Проект екстреної підтримки водопостачання у м. Миколаїв» (RLF - Mykolayiv Emergency Water Project) має намір надати кредитні кошти для довгострокового фінансування міського комунального підприємства (МКП) «Миколаївводоканал».

2. Запропонований кредит буде використано для реалізації Проєкту «RLF -Проєкт екстреної підтримки водопостачання у м. Миколаїв» (RLF - Mykolayiv Emergency Water Project) (далі - Проєкт), завдяки якому буде проведено реконструкцію та модернізацію ключових об’єктів інфраструктури водопостачання міста Миколаїв.

Проєкт складається з наступних головних компонентів:

- реконструкція та модернізація насосної станції водопроводу 1?го підйому. Модернізація НСВ 1-го підйому полягає у встановленні нового енергоефективного насосного обладнання, пристроїв перетворення частоти, шаф управління та кабелів, що дозволить у значній мірі (більше ніж на 20%) зменшити енергоспоживання та підвищити надійність насосної станції;

- будівництво нового комплексу мікрофільтрації на водозаборі «Дніпро -Миколаїв», що включає в себе спорудження нового приміщення блоку мікрофільтрів, встановлення нового технологічного обладнання системи мікрофільтрації, запірної арматури і трубопроводів. Все це має покращити технологію обробки сирої води та підвищити надійність системи питного водопостачання міста;

- встановлення нових обертових сіток на НСВ-0 водозабору «Дніпро - Миколаїв», що також має покращити технологію обробки сирої води, захистити насосне обладнання НСВ-0 та підвищити надійність системи питного водопостачання міста;

- реконструкція мереж водопостачання міста, що дозволить зменшити втрати води у розподільчих мережах водопостачання та покращити якість послуг з централізованого водопостачання води.

Проєкт реалізується в межах території операційної діяльності МКП «Миколаївводоканал» (місто Миколаїв).

 

Основні цілі та завдання Проєкту

 

Головні елементи існуючої системи водопостачання та водовідведення міста Миколаїв були в основному побудовані в 70-х роках ХХ сторіччя, тому зараз вони вже досягли граничного терміну експлуатації і через довготривалу відсутність заходів щодо їх оновлення та модернізації практично є загрозою виникнення техногенної катастрофи на регіональному рівні. Також через військову агресію з боку Російської Федерації значною мірою було зруйновано інфраструктуру водопостачання та водовідведення міста.

Основна мета Проєкту - забезпечити в довгостроковій перспективі надійне функціонування системи водопостачання та водовідведення як ключового елементу системи життєзабезпечення міста та уникнути виникнення техногенної катастрофи.

Тому Проєкт має вирішити наступні завдання:

- забезпечити безперебійну роботу існуючих споруд водозабору «Дніпро -Миколаїв»;

- зменшити енергоспоживання та втрати питної води.

Очікувані результати Проєкту - підвищення надійності міської інфраструктури водопостачання та водовідведення, покращання якості послуг з централізованого водопостачання, зменшення втрат води у розподільчих мережах міста та підвищення енергоефективності підприємства.

 

Вплив Проєкту на економічний та соціальний розвиток

 

Проєкт потенційно має значний позитивний вплив на покращання умов проживання та здоров’я місцевого населення та створює можливості для забезпечення сталого економічного розвитку міста завдяки надійному функціонуванню систем життєзабезпечення міста. Потенційний ефект від підвищення енергоефективності завдяки впровадженню проєкту оцінюється на рівні 201 568 (двісті одна тисяча п’ятсот шістдесят вісім) євро на рік.

Проєкт включає комплекс заходів щодо реконструкції та модернізації ключових елементів системи водопостачання міста, що буде мати значний позитивний вплив в довгостроковій перспективі. Реконструкція блоку мікрофільтрації має запровадити сучасні технологічні рішення щодо попередньої обробки сирої води та продовжить термін експлуатації існуючих споруд водозабору «Дніпро - Миколаїв».

Встановлення нових обертових сіток на НСВ-0 водозабору «Дніпро -Миколаїв» значною мірою підвищить захист насосного обладнання.

Заміна насосного та іншого технологічного обладнання на НСВ 1-го підйому підвищить їх надійність та енергоефективність, що в свою чергу зменшить видатки підприємства на електроенергію.

Заміна пріоритетних трубопроводів водопровідної мережі міста дозволить зменшити втрати води та підвищить якість послуг з централізованого водопостачання міста.

Загалом Проєкт було розроблено та впроваджується для збільшення терміну експлуатації і підвищення надійності елементів міської інфраструктури водопостачання, зменшення енергоспоживання та втрат води, зменшення негативного впливу на довкілля та здоров’я місцевого населення.

Проєкт розроблявся з використанням сучасних підходів, технологій та ефективного обладнання.

 

Оціночна вартість Проєкту та строки його виконання

 

Загальна орієнтовна оціночна вартість та валюта Проєкту: 33 000 000 (тридцять три мільйони) євро з ПДВ.

Обсяг та валюта кредиту: 10 000 000 (десять мільйонів) євро.

Джерела фінансування Проєкту: кредит ЄБРР у розмірі 10 000 000 (десять мільйонів) євро (далі – Кредит), грант Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р) у розмірі 5 000 000 (п’ять мільйонів) євро та грант Спеціального фонду кризового реагування ЄБРР у розмірі 9 800 000 (дев’ять мільйонів вісімсот тисяч) євро.  Місцевий внесок (субвенція із Державного бюджету України на відновлення споруд водозабору «Дніпро -Миколаїв») в розмірі 8 200 000 (вісім мільйонів двісті тисяч) євро (або еквівалент цієї суми у гривнях).

Строк кредиту: 13 років з дати набрання чинності кредитного договору між МКП «Миколаївводоканал» (далі - Позичальник) та ЄБРР (далі – Кредитний Договір), включаючи пільговий період 3 роки.

Мінімальна сума однієї вибірки коштів: 300 000 (триста тисяч) євро, за виключенням останньої виплати.

Маржа відсоткової ставки за користування Кредитом: максимальна 5,75% на рік.

Основа відсоткової ставки за користування Кредитом: 6-місячна ставка EURIBOR, з урахуванням нульового мінімуму.

 

Відсоткова ставка у випадку невиконання зобов’язань

Якщо Позичальник не сплачує у встановлений термін будь-яку суму, яка підлягає сплаті Позичальником за Кредитним Договором, на прострочену суму нараховуються проценти за ставкою, що складається з: 2.0% на рік на додаток до маржі та річної відсоткової ставки, запропонованої на міжбанківському ринку Єврозони на дату визначення процентів у випадку невиконання зобов’язань для депозиту в валюті Кредиту.

Розмір неустойки, штрафів, пені чи інших санкцій за порушення виконання боргових зобов’язань за Кредитним Договором визначається відповідно до умов Кредитного Договору.

Адміністративні платежі та інші платежі підлягають сплаті відповідно до умов Кредитного Договору.

Комісії та збори: Позичальник протягом періоду дії зобов'язання, сплачує ЄБРР комісійні за зобов’язання за ставкою 0,5% річних на ту частину Кредиту, яка на той момент залишається невиплаченою Позичальнику та не скасованою відповідно до умов цього Договору.

Позичальник сплачує ЄБРР комісію за оцінку в розмірі 30 000 (тридцять тисяч) євро згідно з умовами Угоди про підготовку кредитного фінансування.

Позичальник сплачує ЄБРР одноразову комісію у розмірі 20 000 (двадцять тисяч) євро.

 

Сплата відсотків за користування Кредитом здійснюється у строки згідно з умовами, які встановлені Кредитним Договором.

 

Погашення Кредиту:Позичальник погашає Кредит 20 (двадцятьма) рівними щопіврічними внесками, які сплачуються після завершення пільгового періоду повернення коштів, що становить перші 3 роки Кредиту.

Погашення Кредиту та сплата відсотків за користування Кредитом, а також інші витрати, які пов’язані з отриманням та погашенням даного Кредиту, будуть здійснюватися за рахунок коштів, які будуть передбачені у тарифі МКП «Миколаїводоканал» (Позичальник).

 

Оцінка ефективності виконання (реалізації) інвестиційного Проєкту

 

Оцінка ефективності виконання Проєкту здійснюється на основі наступних критеріїв:

1. Зменшення обсягів споживання електричної енергії на 20%.

2. Зменшення втрат води у системі водопостачання на 5%.

4. Продовження строків експлуатації споруд блоку мікрофільтрів водозабору «Дніпро - Миколаїв» на 40 років.

5. Продовження строків експлуатації насосного обладнання НСВ-1 водозабору «Дніпро - Миколаїв» на 25 років.

Враховуючи прогнозований економічний, соціальний та екологічний ефекти Проєкту, є доцільним дозволити міському комунальному підприємству «Миколаївводоканал» здійснити його реалізацію за рахунок залучення кредитних коштів ЄБРР в сумі 10 000 000 (десять мільйонів) євро під гарантію Миколаївської міської ради.

Сума, на яку видається місцева гарантія Миколаївської міської ради, - 10 000 000 (десять мільйонів) євро.

 

_______________________________________________


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: