Мапа порталу

«Духовний код нації»: у Миколаєві діти разом з поліцейськими опановували українську вишивку

16 травня українці відзначають День вишиванки. Ідею, яка виникла свого часу у студентки Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича як флешмоб, підхопила українська діаспора. Завдяки широкій популяризації День вишиванки набув міжнародних масштабів. Український традиційний одяг з радістю вдягають громадяни у 70 країнах світу.

Підтримуючи збереження національних цінностей в рамках всеукраїнської патріотичної акції «Духовний код нації», співробітники ювенальної превенції Головного управління національної поліції в Миколаївській області разом з Культурно-мистецькою асоціацією «Арт-спокуса» провели майстер-клас з вишивки для миколаївських дітей. Їх гостинно прийняла Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького.

«Національна поліція долучилася до всеукраїнської акції «Духовний код нації». Ця акція спрямована на те, щоб навчити та долучити дітей до вивчення традицій регіонів України. Напередодні ми з дітьми виготовили мотанку, яку сьогодні ми будемо оздоблювати у вишиванку, притаманну візерункам й орнаментам миколаївської області», - говорить старша інспекторка відділу ювенальної превенції ГУНП в Миколаївській області Наталя Бойко.

Знакова система південноукраїнських орнаментів доволі проста й зрозуміла. Орнаментація вишитих виробів варіюється від геометричних до сюжетно-тематичних, включаючи фітоморфні, зооморфні, орнітоморфні, антропоморфні. Великій кількості вишитих виробів півдня притаманний рослинно-квітковий орнамент.

«Для вишивки ми використовували символи польових квітів. Тому що у нас на півдні України зображали дуже часто на вишивці польові квіти. І саме на вишиванці, яка символізуватиме саме наш регіон, ми вирішили зобразити польові квіти. Ця квітка схожа на будь-яку польову, тому ми символізовано відобразили. Там в основі є хрест, а хрест – це символ сонця. Це обереговий символ. Тому саме таке зображення у нас на вишивці», - зазначає миколаївська майстриня Ольга Тарасова.

Миколаївська лялька у блакитній спідниці та білій хустинці, прикрашена південною вишивкою, гідно представлятиме регіон Північного Причорномор`я на всеукраїнському рівні.

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/May2024/160524)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: